HŐERŐMŰ (üzemlátogatás – 2015-12-01, flash) – PÖRGŐS + INFORMATÍV… ÉLMÉNY VOLT

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ez alkalommal legfeljebb 4 embernek szólt a meghívó (az erőmű javasolta, legfeljebb 4-en jöjjünk üzemlátogatni, a mérésre való tekintettel), elvileg egy légszennyezés-kibocsátási mérésre voltunk hivatalosak, gyakorlatilag viszont ez az erőműben töltött 68 percünkből legfeljebb csak tízet vett igénybe.

Vollár Attila, a Dorogi Erőmű ügyvezetője kalauzolt minket 2015-12-01 is, DKE-oldalról hárman vettünk részt az üzemlátogatáson, Nógrádi Mariann, dr. Zsombok György szakértőnk, és Mohos Nádor Tamás, az üzemlátogatások szervezője, projektvezető. (kattints a képre a képgaléria - 41 db kép - megnyitásához).

(Múltkor, amikor nyílt volt a jelentkezési terep, egy fővel többen voltunk… azért sajnáljuk kicsit ezt a „hőerőműs érdektelenséget”, mert az nem kérdés, hogy élményszámba mennek a hőerőműs üzemlátogatások – ami, ha nem jön át a képeket, akkor rosszak a fotóink.)

MEGNÉZTÜK A SZÉN/BIOMASSZA KOMBÓ KAZÁNOKAT MŰKÖDÉS KÖZBEN

A mostani üzemlátogatásunk eszméletlenül tempós és tárgyszerű volt. Miután megbeszéltük, mit, miért, és hogyan mérnek ma, végig mentünk ismét a Hőerőműn, csak most kicsit más útvonalon, mint múltkor. Megnéztük a szén/biomassza kombó kazánokat működés közben, fújogattunk biomasszát, morzsolgattunk szénport, megnéztük, hogy van összerakva a kazán-rendszer.

Mindeközben Vollár Attila ügyvezető kőkeményen elmagyarázta, mi, hogy, miért van úgy, ahogy. Szakértőnk, dr. Zsombok György folyamatosan kérdezett + közbekérdezett, amitől kialakult – még – egy avatatlan füleknek is rém érdekes, pörgős párbeszéd, amely tele volt érthető, emészthető, be- és felfogható ismeretekkel.

  Millió dologról esett szó, de a vezérfonal a szén/biomassza tüzelés részletes mikéntjei mentén gombolyodott (bocs a ragacsos mondatért), onnantól, hogy a napraforgó-darálék, mely részei lebegnek frankóbban a levegőben, odáig, hogy miként kell úgy égetni a szenet/biomasszát, hogy a lehető legkevesebb salak keletkezzen.

De arról is beszéltünk, például a vezérlőteremben, hogy’ állítják be – akár, sőt leginkább, lakossági visszajelzések alapján –, egy-egy adott lakótelepen, távfűtött településrészen, a radiátorokban milyen külső hőmérséklet esetén, hány fokos melegvíz csörgedezzen… következésképp, milyen hőmérséklet legyen a lakásokban…

FÉNYKÉPEZHETTÜNK, FILMEZHETTÜNK, KÉRDEZTÜNK, KOMOLYKODTUNK, VICCELŐDTÜNK

Fényképezhettünk, filmezhettünk (vigyázz, videó is lesz majd később!), kérdezhettünk, komolykodhattunk és viccelődhettünk, az ügyvezető igazgató, Vollár Attila mindenben partner volt.

Elmondta most is, amit már nem egyszer hangoztatott – és úgy tűnik, komolyan is gondolja –, a Hőerőmű hosszú távra tervez Dorogon, és ennek megfelelően fog üzemelni most és a jövőben is.

Vigyáznak a kibocsátásokra, amit lehet, megtesznek a levegőtisztaságért – úgy fogalmazott, neki kifejezetten fontos, hogy úgy most, mint tíz év múlva, nyugodt lelkiismerettel tudjon a szemébe nézni a helybelieknek.

(Részletes szakmai cikk később, itt, illetve a Zöld Sorokban.)

Mohos Nádor Tamás

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Hőerőmű HŐERŐMŰ (üzemlátogatás – 2015-12-01, flash) – PÖRGŐS + INFORMATÍV… ÉLMÉNY VOLT