Zöld Sorok 2016 január-február

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Megjelent a Zöld Sorok 2016 január-februári száma (2,66 MB)   >> LETÖLTÉS <<

A tartalomból - címek és bevezetők:

Hőerőmű – 2015-12-01: új kémény, tűzgömb, kénűző biomassza, a radiátorvíz-melegség rejtelmei… Túlfűtés? Kérheted, hogy ne legyen!

„– Érzed ezt a kis szagot? – kérdezte tőlem Zsombok György. – A széntüzelés jellegzetes szaga, kénszag, a kénből valamennyi mindig kikerül a levegőbe, ha szenet égetnek, ezt lehet orrontani most.

Akinek vannak még – vagy éppenséggel újfent – szagemlékei a szénnel fűtő családi házak környékéről, egyből tudja, miről beszélünk. De, itt is van új a nap alatt, amennyiben villámgyorsan kiderül, hogy – hála a 

kémiának – a szénszagmérleg másik serpenyőjében ott csücsülnek a biomassza nitrogén-atomjai, és jócskán keresztbe tesznek a szabadba vágyó kénmolekulák légkörbe iszkolásának.” Riportunk a 2015-12-01-ei hőerőműs üzemlátogatásról.


BEHARANGOZÓ/HASZNÁLATI UTASÍTÁS: A lakossági veszélyes- és elektronikai hulladékgyűjtés SZERVEZÉS ABC-je – honlap, feliratozott film, kiadvány, letöltések, meg minden, ami kell…       (e cikk linkje: http://bit.ly/vhgy-dke-vezercikk)

 

13 ÉV TAPASZTALATÁT ADJUK ÁT NEKED, pontosabban azoknak, akik tervezik, hogy településükön veszélyes- és/vagy elektronikai hulladékgyűjtést szerveznek. Ilyen útmutató még nem készült az országban, ezért nagyon értékes lehet mindazok számára, akik érintettek. KIKNEK SZÓL: veszélyes- és/vagy elektronikai hulladékgyűjtést szervezni tervezőknek, ILLETVE: azoknak, akik hulladékot szoktak ezeken leadni (ha érteni akarod, mit, miért, hogyan kell/érdemes csinálni ezeken).


RICHTER RÖVIDEN: a környezeti hatásoktól a szennyezés-csökkentésekig

Az egységes környezethasználati engedély (IPPC) megújítása 2015-ben volt soron a Richterben. A DKE megkapta a gyártól azokat a dokumentumokat, amelyeket az üzem beküldött a környezetvédelmi hatóságnak (ez piros pontot érdemel). Ezek között volt egy 14 oldalas összefoglaló, ami áttekintést ad a Fióktelep jellemző környezethasználati tevékenységeiről, az azzal kapcsolatos feladatokról és megoldásokról. Ezt az anyagot kivonatoltuk tovább, mert így kaptunk egy elfogadható terjedelmű irományt, amelyben viszonylag röviden, érthetően egyben átláthatjuk a gyár és annak környezetterhelése kapcsolatát. Aki esetleg átrágta magát a másik, vizes cikkünkön, tudja, ez nem egyszerű feladat. Teljes cikk, az összes képpel: www.bit.ly/richter-rovid-ismerteto-2015


 

Richter: vízgazdálkodás, vízterhelés, talajvíz-tisztítás – üzemlátogatás – 2015-07-27

2015. július 27-én 17-en látogattunk el a Richterhez. A legtöbben (7-en) Tatabányáról jöttek, 4-4 ember érkezett Dorogról, illetve Esztergom-kertvárosból, s ketten a Fővárosi Csatornázási Művektől is érkeztek. Két órát voltunk a Richter Faházában, ez alkalommal gyársétát nem tettünk, ilyet a gyógyszergyár most nem szervezett nekünk.  Az üzem részéről Rehus Gabriella főmérnök, Novák Csaba és Tandi András, a gyógyszergyár dorogi részlege környezetvédelmi osztályának vezetői, Otrok Györgyné PR-munkatárs fogadott minket. Novák Csaba számos adattal mutatta be a gyárban alkalmazott vízvédelmi rendszereket, Tandi Andrással karöltve sok összefüggést világított meg. Időközben – év végén – beadta a Richter az IPPC kérelmét, és megküldték nekünk is ennek anyagait. Ebből is átemeltünk sok mindent a cikkbe, ezért is lett ily nagyon hosszú. Miért is ilyen hosszúak ezek a cikkek? Hogy átláthassuk, megérthessük, mi, hogyan van, működik ezekben az üzemekben. Úgyhogy: ez – is – egy hosszú, „szakmai cikk”. Sokaknak unalmas. Csak annak való, aki…  Teljes cikk, az összes képpel: www.bit.ly/ul-richter-nagycikk-150727

Ön itt van: Címlap ZÖLD SOROK Zöld Sorok 2016 január-február